Børn i bilen

Kender du det? Du kører selv en lille smule for hurtigt, især her på motorvejen, hvor det jo handler om at ”følge strømmen”, og når du mindst aner det – faktisk havde du lige kigget i bakspejlet uden at ane uråd – drøner den røde Toyota et-eller-andet forbi med et ordentligt sus, der ryster din egen bil en smule.

Du når lige at se den trekantede advarsel i bilens bagrude: BØRN I BILEN.

Javel, ja.

Men hvad betyder det? Hvad menes der med dette udsagn om, at der befinder sig mindreårige personer i denne bil, der raser af sted med en efter forholdende alt, alt for høj hastighed?

Der er – som jeg forestiller mig det – flere muligheder.

Måske mener føreren ganske simpelt, at alle andre trafikanter bør og skal tage hensyn til de kære små, som han eventuelt selv har sat i verden, og som han med dette advarselsskilt overdrager ansvaret for dem til resten af verdens vejfarende. At han – så at sige fra tidspunktet for opklæbningen af dette skilt – har ryggen fri, at han nu kan te sig i trafikken, som han lyster, for nu har han jo gjort opmærksom på, hvilken dyrebar last han befordrer.

Eller måske tænker han slet ikke over, at konen har købt skiltet i håb om, at hendes børns far måske ville kunne bringes til at forstå, at han som regel trykker for hårdt på speederen og bremser for sent, så det i virkeligheden er børnenes mors bøn til dig – medtrafikant – der skal få dig til at køre lidt pænere, fordi du nu er blevet gjort opmærksom på hendes dilemma, nemlig angsten for at børnene kommer til skade i trafikken og skrækken for et godt gammeldags skænderi om, hvor hurtigt den dyrebare bil har godt af at køre.

En tredje mulighed kunne være, at skiltet sad på bagruden, da den unge chauffør overtog Toyotaen, og at det viste sig forbandet svært at fjerne, og at det jo i virkeligheden ikke var vigtigt. Bilen kunne jo køre forbandet hurtigt, når bare man sparkede til den. Og det havde i øvrigt altid moret knægten, at se de forskrækkede små ryk, som de overhalede ofte foretog, inden han forsvandt ud af syne med bassen dunkende i ørerne.

Eller skal jeg opfatte advarslen, som at det er børnene, der er farlige for deres omgivelser, så jeg kan skynde mig bort, gå i en bue uden om bilen, når den holder stille, eller i det mindste ikke ville kunne sige, at jeg ikke var advaret, så en klage til forældrene over børnenes opførsel altså dermed ikke er mulig?

Desværre har jeg endnu ikke haft mulighed for direkte at spørge ejeren af bilen med skiltet. Jeg er derfor stadig på bar bund i forhold til at forstå meningen, budskabet, advarslen – kald det hvad du vil. Men indrømmet – jeg er både mystificeret, irriteret og nysgerrig.

Skulle du – kære læser – sidde inde med bare én god grund, så hører jeg helt sikkert gerne fra dig.

 


Kommentarer

Børn i bilen — 1 kommentar

  1. Ifølge statistikken bliver biler med det beskrevne skilt, mindre udsat for trafikulykker, så grunden kan også være at personen i bilen er egoist og tænker “Jeg er ligeglad med at jeg selv køre for hurtigt, men jeg har muligheden for at (ved hjælp af skiltet) at få andre til at tage sig sammen og køre ordentligt” om de så tænker “sikker en idiot” tages ikke personligt at manden.

    Kan også være en grund 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *